Välkommen

Jag skriver inte om ett bestämt ämne, utan om det som faller mej in, eller retar upp mej just vid skrivtillfället.

Det kan vara dagsaktuella händelser, något jag läst om på Familjeliv, det kan handla om misshandel eller blommor. Vad som helst

onsdag 26 februari 2014

Vardagsmotion

Jag har alltid trott på det. Att det man rör på sej i vardagen spelar stor roll.
Jag minns hur jag, när jag var mamma till små barn många gånger sa till mej själv att vilken tur jag haft som fått barnen så tidigt. De höll mej igång. det spelade ingen roll hur mycket min kropp värkte så var jag tvungen att röra mej. Och det var bra. Alternativet hade kunnat vara att jag hade satt mej stilla just för att det värkte så mycket något som hade haft en negativ inverkan på min kropp.

Men det är ju inte värk man oftast tänker på när man hör ordet vardagsmotion. Man tänker på vikt, kondition, rörlighet, allmänt mående......

Jag märker ju nu när jag inte jobbar och inte har barn hemma och det dessutom är vinter att jag rör mej betydligt mycket mindre än jag gjorde förr ( undantaget just denna vinter då)
För vaknade jag och satte igång, sen var jag igång i stort sett hela dagen, med små avbrott, fram till åtta på kvällen i alla fall. Då förbrände jag allt jag åt, jag hade aldrig problem att hålla min vikt ( förutom när jag gick ner rejält pga värkskov, tex)

Nu vaknar jag, sen går jag upp och sätter mej framför datorn ( för några år sen var det tv:n) sen blir en stor del av dagen spenderad i soffan. Och övervikten kommer som ett brev på posten.

I torsdags såg jag ett program på tv om bland annat detta med att röra sej i vardagen.
En journalist ( tillika läkare) Mike Mosley ( han gjorde 5;2 känd för den breda massan) fick ta på sej ett par speciella kalsonger fulla med sensorer.De mätte all rörelse han gjorde under ett dygn och så kunde man räkna ut hur mycket kalorier han gjorde av med, bland annat. Två till fick dessa kalsonger på sej, en författare och en servitris.
Efter ett dygn så kollade man deras rörelsekurvor på en utskrift. Inget förvånande, servitrisen sprang ju hela jobbdagen,hennes kurvor var kolsvarta medan hon jobbade, sen tunnades de ut lite när hon kom hem.  Författaren satt på förmiddagen och var sen på gymmet på eftermiddagen, han hade tunnare kurvor på fm och så blev de kolsvarta på eftermiddagen. Det är svårt att förklara, men om man tänker sej att man målar streck efter streck efter streck på ett papper och det är kurvorna så satt servitrisens streck mer eller mindre ihop till en helhet medan hon jobbade, författarens streck satt en bit ifrån varandra medan han jobbade, men tätare när han var på gymmet. Moslyes  kurvor var glesa, strecken satt en bra bit ifrån varandra hela dagen. Han fick en dag till på sej och då skulle han förändra sitt sätt. Han tog trapporna, han gick till jobbet ( sånt där som forskare rekommenderar, men en del fnyser åt) han gick när han pratade i telefonen istället för att sitta vid skrivbordet, likadant när han skrev sms. När han pratade med en kollega så gick de i hallen, fram och tillbaka istället för att sitta vid ett bord, osv osv. Inget som var jobbigt, inget som gjorde honom svettig. Han brände 500 kcal mer den dagen än dagen innan.

Om man som jag, sitter ner en stor del av dagen, då får man nog inte ut några snabba resultat av att gå 6km per dag eller gå på gymmet. Det som sker är att jag inte går upp mer i vikt. Den stora förändringen tror jag kommer när jag både rör mej mycket i vardagen och tränar dessutom.

Inga kommentarer: