Välkommen

Jag skriver inte om ett bestämt ämne, utan om det som faller mej in, eller retar upp mej just vid skrivtillfället.

Det kan vara dagsaktuella händelser, något jag läst om på Familjeliv, det kan handla om misshandel eller blommor. Vad som helst

söndag 31 augusti 2014

Ja, jag har inte skrivit så mycket på sistone.
Det har varit fullt upp.
Först förvaringen från 830-1530, sen jobb på kvinnojouren, ofta till sent och där emellan har jag passat in träning och släktbesök.
Min pappas kusin har varit här i ett par veckor tillsammans med sina barn och barnbarn.
kusinen hade jag inte träffat på två år, barnen är det 29 år sen jag såg sist och barnbarnen hade jag aldrig träffat.
De bor i USA och det blir ju inte att de reser över så ofta.
Med kusinen har jag ett underbart förhållande. Det är som om ingen tid alls har passerat, utan vi bara tar upp tråden där vi slutade sist och så fortsätter vi prata. Hennes flickor var lika sin mor. Vi bara började prata och det var som om vi känt varandra jämt. När jag såg dem sist var de 11 och 7 år gamla. Nu är de vuxna, den ena är advokat och den andra är sociologilärare på ett universitet i New York. Intressanta jobb, verkligen.
Tyvärr så reste de hem igår och nu dröjer det nog några år innan vi ses igen.
Då hoppas jag på att även kusinen från Canada kommer med. han är bror till hon som var här nu och honom har jag inte träffat sen 70-talet. Han är kirurg och en otroligt duktig naturfotograf. Vi är ju vänner på fb så jag har möjlighet att följa honom och se alla hans underbara foton. om jag har riktig tur kanske hans barn också kommer med. Kanske svårt för alla fyra att passa in en gemensam Sverigesemester, men tänk om!
Idag skall jag städa huset som våra gäster hyrde. Skall bli kul. Jag gillar att städa och jag gillar att städa hos andra.
När jag kommer hem skall jag nog sova en stund, jobbade länge igår. Åkte vid sju på morgonen och var hemma halv åtta. vi jobbade över ett par timmar.
Men när jag sovit skall jag blanda mej en Irish Coffee. Köpte whiskey igår och hade tänkt dricka när jag kom hem. Det var naivt av mej att tro att jag skulle kunna hålla mej vaken tillräckligt länge för att kunna äta lite och dessutom dricka lite.
Men idag, äntligen!

måndag 25 augusti 2014

Äntligen

Idag fick jag min lön. Eller nästan fick min lön.
Då jag har annan bank än den Systembolaget använder tar det en dag extra, men jag fick i alla fall veta hur mycket jag får.
Inte dåligt alls.
Men den skall räcka i två månader, så något slöseri blir det inte.
Jag skall köpa Frontline till katterna, så jag kan sälja dem fästingfria och så skall jag betala en skuld till min dotter, eftersom jag fick paniklåna pengar förra veckan. Sen blir det räkningar och mat och så kattmat. Ja, och en påse jord, så jag kan sätta jordgubbsplantor och eventuellt sälja av en del av dem med.
Hade jag jobbat en vecka till i juli, alltså börjat den 1:e så hade jag fått över 20 000 och det hade ju suttit som en smäck. Fast då skulle de fått räcka i tre månader istället så utfallet hade väl blivit detsamma.
Skönt med intjänade pengar, det var nästan två år sen sist.

söndag 24 augusti 2014

Vem?

Någon roar sej med att ställa till det för mej.
Det har hänt flera saker och det var först när jag kunde lägga samman dem som jag förstod.
Först kom ett underligt födelsedagskort, från en person jag inte känner. Eller ja, jag vet ju inte vem som skickat, men underskriften kom från nån jag inte känner.


Sen försvann det post. Jag vet vad som försvunnit, eller jag vet två brev som har försvunnit, eftersom jag hade kollat brevlådan, men inte tagit posten just då,utan tänkt ta den senare. detta har hänt vid två skilda tillfällen. Minst då.
Så kom Strömstad tidningen. Inte en per månad som det kan göra ibland, utan en varje dag. Eller varannan, för den kommer bara ut tre gånger per vecka.
Så kom Året Runt.
Jag trodde att det var nån i min familj som hade beställt en gratisprenumeration, men alla svor sej fria.
Den kom i tre veckor, sen var det stopp. Det kom ingen räkning, så jag utgick ifrån att det var nån form av reklamgrej då.
Sen blev jag anmäld till Länsstyrelsen för mina katters skull. En dag låg en lapp i brevlådan att en djurskyddsinspektör hade varit här, då det inkommit en anmälan.
Jag ringde henne och hon hade inget att anmärka på, alla katter hade kommit och hälsat på henne och alla mådde fint och var friska och fina. Jag måste sälja några, för jag har för många, men det visste jag ju redan. Kattungarna börjar bli klara för försäljning och jag skall börja nästa vecka med att annonsera om dem. De är då runt 16 veckor.
Detta besök kostade 2800 kronor. Pengar jag inte har, inte nu i alla fall.
Nu i veckan kom ett inkassokrav för Året Runt. Jag har mailat och talat om att jag inte har beställt tidningen, nu väntar jag på svar.
För några veckor sen fick jag en räkning på Tv-Guiden. 98 kr för en prenumeration fram till december. Jag mailade direkt och sa att jag inte har beställt nån prenumeration, att jag inte ens ser på tv. ( Jag såg inte mycket på tv förut, men sen tidigt i sommar har jag inte sett nått alls, min box slogs ut av åskan, så det finns inte ens bild)
Jag har ändå fått två nummer av Tv-Guiden. Hoppas att det inte kommer fler, utan att de fattat.
Det kan ju vara flera olika personer som gjort allt detta. En som skickat kort, en  som anmält om katterna, och en som gjort resten. Men vad vet jag. Polisen får ta tag i detta nu, jag har anmält det.
Och Vem ? Det lär jag få reda på.

måndag 18 augusti 2014

Regn

La mej och somnade till ljudet av regn och vaknade till ljudet av regn.
Det behövs ju, inget snack om den saken, men jag vill jobba ute och det är mycket som inte går att göra när det är blött.
Så jag hoppas det ger sej över dan och att jag kan bli klar med rosbågen i eftermiddag. Jag måste borra hål i stöden och borrar gör jag inte i regn.
Stöden kom på plats igår i alla fall och de ligger i water så nu skall allt bli rakt och snyggt. De ligger dessutom i cc 120, så allt skall gå att sätta på plats utan problem.
Ha, ha. återstår att se om jag lyckas utan att något krånglar. Sån´t händer inte ofta.

Jag fixade ju trycket i tanken häromsistens. Muttern fastnade och jag fick gå till Comfortbutiken och be snällt  om att nån skulle tala den till rätta. Det gjorde en kille. Med hjälp av ett skruvstäd och en rörtång.
Jag tackade, gick hem, skruvade på muttern och gjorde om samma sak igen. Muttern satt totalfast.

Jag gav upp en stund där. Tänkte att jag väl måste gå tillbaka och krypa till korset. Småningom kom jag på vad jag gjort för fel. Jag skulle skruva på en bygel som håller luckan på plats, men satte bygeln på fel håll. Muttern satt dock fortfarande helt fast på skruven. Jag löste detta genom att sätta fast hela luckan i hyvelbänken och dra loss muttern med hjälp av skiftnyckel och hammare. Funkade fint.
Men, under tiden som jag jobbade med detta hade jag såklart pumpen avstängd. Annars hade jag inte kunnat jobba alls. Inte med tanke på allt vatten som forsar ut ur luckan när den står öppen.
Jag tog vatten i en hink direkt ur lucköppningen och det funkade ju fint.
Men så knackade det på dörren. Där stod grisbonden som bor granne med mej och som får vatten från min brunn. han får inget vatten hem, säger han, grisar har dött och hans pump har brunnit. jag står som ett frågetecken, jag har ju, ända sen Trafikverket fixade så att den gården fick vatten från mej, trott att de la in en pump till i brunnen, en som skulle försörja gården oberoende av vad jag gjorde. De bedyrade att elen gick separat och jag har aldrig märkt att mina elräkningar blivit ovanligt höga, vilket de borde ha varit om många hundra grisar drack vatten varje dag. När jag hade elavbrott och var tvungen att ha ett dieselverk som gav mej ström kom inga reaktioner från gården heller, trots att dieseln tog slut och vi var utan ström i ett antal timmar, plus att jag stängde av verket för att kunna sitta ute i trädgården och prata ostört. Detta också under flera timmar.
Alltså har jag trott att de hade sin vatten försörjning oberoende av mej, bara att de tog vattnet från min brunn.
Så var det alltså inte. Jag pep ner i källaren och startade pumpen direkt, skit samma om det forsade ut vatten på golvet, grisarna är viktigare. Men några timmar senare får jag ett sms där det står att det ändå inte kommer något vatten. Jag måste tydligen ha tryck hemma för att deras pump skall kunna dra till sej vatten. Så först tryck hos mej, då kan brunnen 200 meter från mitt hus leverera vatten till deras brunn och pump 5-600 meter bort åt samma håll fast längre söderut. Jäkla krångligt.
Det var då jag fick loss muttern.
På med luckan, upp med tryck. Och jag fick 2 kg! Jo men jippie, inte ett dugg bättre än när jag började ju. Jag tänkte nog att trycket kunde öka när alla grisar druckit och så blev det. men nu märker jag verkligen när det är högtryck på gården. På natten har jag 4 kg och full fart i kranarna, under dagarna har jag runt 2 kg och visst får jag vatten, men det är inte med nån fart, precis.
Nu får de fan i mej fixa detta och det snarast. tänk om jag skulle åka i väg en vecka och så går huvudsäkringen?? Hur har de tänkt att det skall gå då, funderar jag. Det stod dessutom och läckte vatten uppe i brunnen sa bonden. Jo det blir ju fint när frosten kommer. Plastslangen håller, men kopplingarna?
Allt var ett fuskjobb, sa bonden. Och jag hade ju litat på att det var ordentligt gjort. lägger man 100´på en brunn, så snålar man väl inte på resten? Det handlar inte om några stora summor. 8000 för ännu en pump. Och hade de fixat allt samtidigt så var ju redan rörmokaren där ju.
Nåväl de kommer att få höra från oss båda, det är ju säkert. Bonden har redan sökt ansvariga och deras chefer och jag kommer att göra detsamma.

Nu åter till jobbsökeriet. Eller ja, frukost nr 2 först, sen söka jobb.

söndag 17 augusti 2014

Slödag

Söndag. Veckans enda vilodag. Somnade vid halv nio i gårkväll. Hur jag höll mej vaken till dess, minns jag inte ens.
Sov till tio idag. Gick upp i alla fall. Fixade kaffe, det är ett måste på morgonen för mej.
Sen började bryggare låta underligt, minst sagt. Det liksom knastrar.
Stängde av den och värmde kaffet i micron efterhand som jag konsumerade.
Den låter likadant nu. Jag har varit med om en bryggare som fick kortslutning för många år sen. Då hade det kommit vatten nere i värmeelementen. Hur har jag ingen aning om.
Nu tänker jag brygga på spisen istället. OM jag hittar min gamla Melittakanna blir detta enkelt. Annars förbannat pilligt. Men jag har då inte råd att skaffa en ny bryggare. Inte ens en billig, en.
Får se efter den 25:e när jag fått lön, men jag tror inte att den räcker till två månaders leverne plus en bryggare.
Ja, och en flaska whiskey. För det har jag längtat efter länge nu. En liten Jameson´s står på min önskelista. Skall jag välja mellan bryggare och den, så väljer jag den. Det är så himla gott att blanda kaffe med Jameson och lite vispad grädde och sen gå ut på trappan och sitta där på kvällen och dricka denna himmelska dryck.
Jag dricker sällan alkohol. Några cl per år vanligtvis. i år har jag förvisso köpt mej ett par tre cider och lika många rusbrus och jag har verkligen njutit av dem. Jag har dessutom druckit en irishcoffee på sommarfesten plus en drink som heter Lennart ( päronkonjak och sprite) Och förra året drack jag en Irish, eller om det var två.
Men det är ovanligt för att vara jag. Normalt sett blir det lite glögg på jul. riktig starkglögg, alltså, och det är allt.

Hur som helst. Efter ett par vakna timmar, med kaffe och lite slösurf så sov jag igen.
Nu har jag ätit frukost? eller vad jag skall kalla det. Ett par mackor och mer kaffe, i alla fall. Nu skall katterna få mat. torrfoder för de stora och blötmat inne för de små. Här får alltid kattungarna äta en måltid per dag inne hos mej och det är alltid burkmat. Jag köper även speciellt torrfoder till dem, sånt som är för kattungar och det får de också äta härinne. Sen äter de ju av de storas torrfoder, men det är rätt så stora bitar och svårare för dem att få i sej tillräckliga mängder.
När alla fått sitt, så skall jag leta upp min försvunna spade och äntligen försöka få klart fästena till rosenbågen som jag fick i 50-års present. Hoppas jag hinner allt idag. Både få ner dem, få dem i water och få upp bågen. Sen skall det blandas till jord och sätta rosorna som hittills fått hålla tillgodo med sina krukor som de kom i.
Imorgon blir det kurs/ förvaring igen. Skall se om där finns några fler jobb att söka. Det kryllar inte av dem, minsann. Jag kollar från Strömstad till Uddevalla, längre än så är svårt att pendla utan egen bil

fredag 15 augusti 2014

Jag tror att de flesta, de allra flesta, fattar vad jag menar när jag skriver att vi jobbar mot en deadline på Systembolaget. Men för de som då inte förstod:  Vi har en tid på morgonen som vi måste vara klara med allt förarbete ( vi jobbar då i ett par timmar i full fart och allt skall vara klart inom denna tidsram) Sen öppnar vi och kunderna kommer och då skall vi vara redo att ta hand om dem. Sen gäller samma på kvällen, ett par timmars arbete fram till en viss tid, då bör allt vara klart. = deadline
Ser det likadant ut på alla Systembolag? Inte vad jag vet. Jag antar att alla butiker i viss mån skapar sina egna arbetsrutiner.


Jag är tillbaka på förvaringen sen ett par veckor.
Min arbetsförmedlare vill skriva in mej i Jobb och utvecklingsgarantin, Fas 1. Enligt Af:s hemsida så skall man i den första fasen få kartläggning, jobbsök med coaching, mm I fas 2 skall man ha praktik. Men enligt min handläggare går de här faserna i varandra och hon ville att jag skulle ha praktik i Uddevalla på systemet där. När vi har ett system i Grebbestad till vilket jag kan gå om det inte funkar med bussar. ( visst det tar en timme, men jag kommer dit i alla fall) Hennes förslag kom precis efter att jag berättat om hur bra jag trivts i Strömstad, men hur jobbigt det var med all pendlingstid. Mina längsta dagar varade från 10 på förmiddagen till 12 på natten. Detsamma skulle gälla( ungefär) om jag pendlade till Uddevalla. Ingen tid för något annat än jobb ( praktik) mat och sömn.
Denna gång skulle jag dock inte få nån lön, inte heller aktivitetsstödet, utan enbart socialbidrag. Inte för att mitt aktivitetsstöd är nåt att skryta med lite mer än 3000 kr per månad efter skatt, men det är bättre än att vara helt beroende av soc ( de får komplettera upp till min norm, så halvt beroende blir jag ju ändå)
Men jag vill inte lägga 14 timmar av min dag på gratis jobb och pendlingstid. Hade jag fått en lön, så hade jag tagit pendlingen, men utan........
Jag låter kanske otacksam, men jag längtar efter ett riktigt, fast, varaktigt arbete. Något som kan ge mej trygghet och ekonomi nog att betala bort skulder, spara och köpa saker jag behöver. Och att renovera huset, det kommer direkt efter skulderna på priolistan.
i alla fall. Jag sa till Af att jag inte kunde tänka mej att pendla till stan 5 dagar i veckan och sen pendla till den andra stan den 6.e dagen direkt efter sommarjobbet och att jag hellre gick tillbaka till kursen ( förvaringen)
Så nu sitter jag här ett tag till. Trevligt folk här och jag har möjlighet att söka jobb, vilket jag knappast hinner med om jag skall vara hemifrån halva dygnet eller mer.
Jag sökte tre jobb igår, registrerade mej på en hemsida till ett företag som skall öppna här i kommunen och idag skall jag söka ett femte, samt lämna intresseanmälan till ett sjätte. Jag har sökt massor av jobb, alla som jag har kompetens för och några som jag inte direkt haft kompetens för. Inget napp ännu, men trägen vinner, sägs det ju.

torsdag 14 augusti 2014

Neråt

Att jobba har gjort mej gott.
Jag har tjänat på det på flera sätt. Pengar, såklart, men även härliga arbetskamrater och så en bonus, jag har tappat i vikt.
Ingen av alla de jag jobbat ihop med har varit överviktig och det förstår jag. Tempot är högt och när man precis känner att nu flyter de så snabbt det går, så ropar nån: " Öka" för att vi skall hinna vår deadline, då.
Lägg till detta en värmebölja av sällan skådat slag, som gjort att svetten runnit även när jag suttit stilla i kassan.
En kille( sommarjobbare, student annars)  har tappat 6 kg över sommaren, en lite äldre man som enbart jobbat i kassan, hade gått ner runt 4 kg
Jag har väl tappat runt .4 kg sen i början av juli och det märks. Folk ser det och jag känner ju det på byxorna. Ca 6 cm i midjan är borta och det gör skillnad, minsann.

Detta anser jag bevisar min tes om att om jag bara rör på ordentligt, så tappar jag i vikt. För jag har ju inte lagt om nån kost, inte. Jag har ätit frukost ( yoghurt och mackor ) + frukost tre timmar senare på jobbet ( mackor) Middag vid 14-tiden och sen något litet, nån macka eller om jag haft rabarberpaj, eller en glasspinne hemma. ( ibland alla tre)
Jag har alltid legat på min idealvikt, eller under den ( men aldrig över) när jag har rört på mej mycket.
Att gå en halvmil om dagen gjorde inget på min vikt, inte heller gymträningen tre-fyra dagar i veckan. Där är det väl snarare tvärtom, jag har lagt på mej i muskler. Nu går jag inte och tränar inte för att gå ner, utan för att få upp kondition och styrka, men jag trodde nog att viktnedgång skulle följa på detta. Från inget alls till rörelse varje dag borde synas, trodde jag.
Uppenbarligen räckte det inte till, min kropp behövde mer.
Ja ja, återstår att se om jag kan bli av med några kg till nu, så att jag kan få tillbaka min egen kropp igen.
Jag har en del kläder som väntar otåligt på mej i garderoben och jag vill kunna gå i kjol igen. Kan jag inte nu när mina lår går ihop

måndag 4 augusti 2014

Af idag då.
Inget jag ser fram emot alls. Men måste jag, så måste jag.

Ikväll blir det fest.Vi på kvinnojouren skall ha vår årliga sommarfest. God mat och dryck i gott sällskap.
Skall bli härligt.

I går skulle jag vara duktig.
Trycket på vattnet har varit dåligt länge och ibland försvinner vattnet helt och så dröjer det en stund innan det kommer tillbaka.
Precis när jag hade börjat jobba försvann det och kom inte tillbaka alls. Jag hämtade vatten i tanken i källaren och då började det rinna i  kranen. Då kom jag på  varför jag inte hade vatten, det berodde ju på att jag länge hade negligerat det dåliga trycket.
Det beror på att det är för lite luft i tanken och det är ett pyssel att tömma den, öppna den och sen få ihop och få tätt. Därför har jag skjutit på detta.
Men, så i går tänkte jag att nu skulle det fixas.
Ha! Tömt tanken fick jag gjort, öppnat den och gjort rent. Massor av borrdamm från när de borrade brunnen var det fortfarande och så järn och mangan,då. Jag var kolsvart av mangan innan jag var klar.
Så tillbaka med luckan då. Och där fastnade jag, eller inte jag egentligen, utan muttern till luckan. Den sitter helt fast och jag kan  inte rubba den åt något håll.
Jag har sprayat med 5-56 som är det bästa smörjmedel jag vet, löser upp rost samtidigt som det smörjer, men det hjälpte inte. Jag har satt fast luckan i hyvelbänken och slagit med hammare på skiftnyckeln för att få mer kraft, men icke då. Återstår att ta med lucka och mutter till Comfortbutiken och be nån med starkare händer och en rörtång att hjälpa mej. tusan också!
Fram till detta är gjort, så hämtar jag vatten hinkvis direkt från det öppna hålet i tanken och värmer sen vattnet på spisen och får på så vis tvättat mej, tvättat håret och duschat.
Tur att jag är van vid det sättet att leva sen tidigare.

söndag 3 augusti 2014

Så var sista ordinarie dagen på Systembolaget gjord.
Ledsamt. Ett underbart roligt ställe att jobba på.
Slitsamt, men förbaskat kul.
Igår gick jag upp 0445 och var hemma 17, ungefär. Jag somnade vid halv sju och sov till elva idag.
Vi hade full rulle, verkligen hela dagen, så hjärnan var rätt så trött. Dessutom så lyfte jag en jäkla massa ölflak på eftermiddagen, så ryggmusklerna protesterade en hel del när jag kom hem.

Jag har minst en lördag kvar att jobba, eventuellt fler.
Men på måndag så skriver jag in mej som arbetslös på Af igen. Ingen hit, men nödvändigt.
Min arbetsförmedlare vill ha in mej i jobb och utvecklingsgarantin. Vill inte jag. Men man har inte så mkt att säga till om. JoB:en är den åtgärd där fas 1, 2 och 3 ingår. Fas3 vill jag ju inte hamna i, alls. Det är ungefär som att dö, själsligt och jag vill leva fullt ut.
Nu tror ju jag att Alliansen förlorar valet och då försvinner fasorna, det har sossarna lovat. Något annat kommer ju istället, men det blir svårt för dem att fortsätta ha folk som jobbar gratis, så förhoppningen är ju att de tvingas komma fram med bättre lösningar.

Man behöver tänka om, tycker jag. vi som äger våra bostäder har levt gott med låga räntor länge nu. Man kan gott höja dem tre, fyra procent, inflationen kommer att öka, men förutsättningarna för jobb blir större.
Jag tycker dessutom att man kan införa 6-timmarsdagar med bibehållen lön. vi kan dela på de jobb som finns. Ja, det funkar ju inte fullt ut, såklart. det krävs ju att det finns människor med rätt utbildning som söker jobb för att man skall kunna dela på dem. men vad gäller mera okvalificerade jobb, så borde det inte vara något problem alls.
Jag har läst om företag som haft 6-timmarsdag i mer än tio år och som upplever att allt blivit så mycket bättre.

Nåväl, nu blir det ut och vattna trädgården, rensa bort ogräs, köra en maskin med tvätt och lite annat småpyssel.
Imorgon Af som sagt, sen till kvinnojouren och jobba några timmar. Vad som händer efter det, beror ju helt på vad Af bestämmer att jag skall göra. Skriver de in mej i JoB:en så startar jag med 20 lediga dagar, det är då ett som är säkert. Jag vill också få lov att njuta av sommaren, det som finns kvar.

Söker jobb gör jag ändå.
Snart är det dags för rekryteringsträff på ett företag där jag sökt två olika jobb. Det skall bli spännande!